Förhandlingstips vid fastighetsköp

Ska du köpa fastighet men är osäker på hur du ska förhandla vid själva köpet? Det finns ett antal saker du absolut inte skall göra vid köp av lokal, oavsett om det rör sig om kontor, industrilokal eller butikslokaler. Läs vår guide inför fastighetsköp nedan.

1. Titta inte på alla objekt

Vi vet att det är frestande, men titta inte på alla fastigheter och lokaler, då blir du bara besviken när du inser att du inte har råd att köpa drömlokalen.

Var realistisk! Köper du för dyrt så kanske du åker på ett ekonomiskt bakslag som är omöjlig att reparera.

Titta därför på ett stort antal fastigheter som ligger inom din prisram. Många måste göra uppoffringar då de skaffar sin första lokal. Ofta köper de rätt lokal men på fel läge, eller väljer rätt läge men fel fastighet.

2. Kolla på lokalpriserna innan visning och budgivning.

Skapa dig en uppfattning om fastighetspriser i de områden där du är intresserad att skaffa lokal. Det stärker ditt förhandlingsläge de gånger affären går snabbt. Det gäller att vara väl förberedd när man ska >>köpa fastigheter eftersom det är lätt att gå på en nit och betala för mycket vid en budgivning, vare sig den är blind eller öppen. Tar du för lång tid på dig så är risken stor att fastigheten säljs till någon annan.

3. Att vara negativ är ingen bra förhandlingsteknik vid fastighetsköp

Många tror att det är en god förhandlingsteknik att vara negativ när säljaren ska visa lokal. Jag tror att det är precis tvärtom.

Var rak och ärlig på fastighetsvisningen. Gärna positiv, i alla fall om det är något du tycker om. Det borde påverka till din favör. Tänk på att säljaren kanske har kämpat med jobbiga renoveringar av fastigheten i flera år. Han kan vara mer känslomässigt bunden vid sin fastighet än du kan ana.

4. Syna objektbeskrivningen för fastigheten i sömmarna

Det kan egentligen stå vad som helst i fastighetsmäklarens beskrivning av lokalen. Att det skiljer 10-20 m2 för vissa lokaler är inget ovanligt, det kan vara både till din nackdel eller fördel.

Vad betyder egentligen nyare vitvaror eller avloppsystem av senaste modell? Det gäller att vara på sin vakt och kontrollera allt samt påpeka eventuella fel.

5. Taxeringsvärde VS priset för lokalen

Det är alltid av yttersta vikt att titta på förhållandet mellan taxeringsvärdet och lokalens pris. Visst kan det skilja rejält mellan de två summorna, men är fastighetens pris mer än tre gånger så stort som taxeringsvärdet så är det ofta värt att kontrollera prissättningen extra noga.

Har du fler förhandlingstips vid fastighetsköp?
>>Maila dem till oss (info at lokaler dot nu)!
Vi belönar bästa tipset varje månad med 10 trisslotter.

En sida av Corporate Classifieds AB