Förberedelser vid fastighetsförsäljning

1. Förberedelser vid fastighetsförsäljning

Förberedelserna inför en fastighetsförsäljning kan vara precis hur lång eller kort som Du själv vill. Vissa människor spenderar månader för att besluta hur och när dem ska sälja sin fastighet, medan andra tycks bestämma sig blixtsnabbt när en viss nyhet eller händelse inträffar.

 • Olika sätt att sälja fastigheter
 • När ska man sälja?
 • Att visa upp fastigheten
 • Kostnader vid försäljning
 • Olika sätt att sälja fastigheter

  Det finns tre grundläggande sätt att sälja en fastighet på.
  * Genom en fastighetsmäklare
  * Genom privat fastighetsförsäljning

  Sälja genom fastighetsmäklare
  Varje metod har sina för och nackdelar. Den klart vanligaste metoden för att sälja fastigheter är att gå genom en fastighetsmäklare. Varför? Eftersom de är proffs som tillbringar sina dagar med:

  -Att tala med intressenter och fastighetssäljare
  -Värdering av fastigheter
  -Fastighetsvisningar
  -Förhandlingar om fastighetsförsäljning.

  Fastighetsmäklare får betalt för denna tjänst. De flesta agenter mäklare tar ut en avgift mellan 2-3% i provision på försäljningspriset av fastigheten. Normalt får de bara betalt om de lyckas sälja din fastighet.

  Fastighetsmäklare via Lokaler.nu
  Lokaler.nu har samlat de bästa auktoriserade fastighetsmäklarna för att du ska få ut de bästa priset vid en försäljning av din fastighet. Går du genom oss når du ut till ett stort antal seriösa mäklare, men behöver bara berätta ditt behov och önskemål en gång, så sköter vi letandet efter potentiella köpare.

  Privat fastighetsförsäljning
  Att sälja fastighet privat kan rädda dig från agentens provision, men det kommer inte nödvändigtvis att spara tid eller huvudvärk. Du såklart göra alla arbetsuppgifter som vanligt, t. ex fastighetsvärdering, hittar potentiella köpare, hålla visningar och förhandlingar om försäljning. Med andra ord, mycket jobb och ofta svårt att hitta rätt köpare.

  När ska man sälja en fastighet

  Det finns massor av anledningar till att folk sälja sina fastigheter; en snabbväxande affärsverksamhet som kräver större utrymme, mindre tro på marknadsläget eller alternativa investeringar.

  Inte alla övergår till att hyra lokal eller sätt pengarna på banken eller i räntefonder. Men gemensamt för de flesta är att de hoppas få ut maximal avkastning på sin nya investering.

  Fastighetsmarknaden går i cykler. Varje dag ser vi rubriker som ropar på oss att ”Fastighetspriserna exploderar” eller ”De glada dagarna är över”. Om din enda skälet att byta lokal är att generera stora kontantöverskott från din fastighetsförsäljning så kan du lika gärna vänta flera år på att rida till toppen. De mer praktiska frågorna som du bör rådfråga våra fastighetsmäklare om är vilka säsonger som är bäst för försäljning och hur dem uppfattar marknadsläget nu.

  Generellt så är januari-mars en livlig period för att titta på nya fastigheter och mars-juli verkar vara den vanligaste tiden för att avsluta försäljningar på fastighetsmarknaden. Men om lokalen är belägen i en badort eller mitt i centrum av en större svensk stad, så kan denna regel inte tillämpas. Det bästa råd är att sätta ditt hem på marknaden minst 3 till 4 månader innan du vet du måste flytta.

  Första intrycket av fastigheten

  Det första intrycket är helt avgörande när du ska sälja en fastighet. Från det ögonblick då fastighetsmäklare kommer in genom dörren för att värdera fastigheten, tills det ögonblick då den sista visning är över, så måste du tänka på hur ditt objekt visas för andra.

  Utvändiga synpunkter
  Det första intrycket börjar redan på gatan. Tänk på att fräscha upp eventuell trädgård, måla fönster och dörrar, städa på kontoret och släng skräppost som samlats.

  Håll det rent och friskt
  Fastigheten måste vara ren och städad. Ta bort allt skräp, rensa golv och bord tills de skiner, få in frisk luft genom fönstret och ta bort gårdagens skräp på vägen ut.

  Inredning räknas
  De flesta människor beskådar ett rum eller kontor baserat på möbler, gardiner, mattor och andra delar av inredningen, även om de inte får dessa delar tillsammans med lokalen vid ett eventuellt köp. Så om du har gamla, slitna eller skrikig möbler kan du överväga att hyra möbler genom home styling medan du ska sälja din fastighet, för att göra det mer attraktivt för fastighetsköparen.

  Kontrollera att det fungerar
  Åtgärda läckande vattenkranar, värmepumpar och vibrerande kylskåp innan ditt tittare och inspektörer kommer in i huset.

  Kostnader vid fastighetsförsäljning

  Tyvärr så finns det en rad saker att göra inför fastighetsförsäljningen. Nedan följer en förteckning över de kostnader som du kan förvänta dig under försäljningsprocessen:

  * Förberedelsefasen
  * Home styling
  * Reparationer
  * Inredning

  Avgifter vid fastighetsförsäljning
  * Mäklaravgifter (2-3% i provision)
  * Reklam avgifter (om säljande privat)
  Juridiskt arbete
  * Juristarvode

  En sida av Corporate Classifieds AB