Nordens 10 högsta byggnader

Har du en aning om vilka byggnader som är de 10 högsta i Skandinavien? Om inte, läs vår kompletta lista med fakta och bilder över de Nordens högsta lokaler, byggnader och kontor.

Hur mäter vi de högsta byggnaderna i Skandinavien?

Alla Skandinaviens 10 högsta byggnader, fastigheter och lokaler listas efter höjd från marken till taket. Inga antenner, radiomaster eller transportbyggnader såsom Öresundsbron får ingå.

Så, vilket land i Norden som har flest höga byggnader?

Sverige vinner överlägset med sex placeringar och Norge kommer på en god andraplats med två byggnader. Danmark och Finland har däremot bara en byggnad var som kvalar in på listan över Nordens högsta byggnader.

Titta gärna på listan över världens högsta byggnader och Sveriges högsta byggnader för att jämföra med denna lista över Skandinaviens högsta byggnader som återfinns nedan:

1. Turning Torso, Malmö (flagga: Sverige)
190,4 meter

Nordens högsta byggnad ligger i Malmö, med utsikt ända till Köpenhamn!

turning torso, sveriges högsta byggnad (malmö)

Turning Torso blev klar den 27:e augusti, 2005. Byggnaden används framför allt som bostäder, alltså i motsats till många andra höga byggnader i Skandinavien. Så vill du ha en modern bostad med riktigt bra utsikt över Malmö, Öresund och Köpenhamn så kan du antingen köpa bostad här eller hyra. Läs mer om Turning Torso.

2. Kaknästornet, Stockholm (flagga: Sverige)
155 meter

kaknästornet, en av nordens högsta byggnader

Kaknästornet är centrum för landet radio- och TV-nät och delar av TV-trafiken i Sverige. Byggnaden blev klar 1963 och fram till 2005 så var Kaknästornet Sveriges högsta byggnad. Numera är det bara den näst högsta byggnaden i Sverige, 35 meter kortare än Turning Torso.

Läs mer om kaknästornet.

3. Näsinneula Tower, Tampere (Finsk flagga)
120 m, 1976 (flagga: Dansk)
Arkitekt: Pekka Ilveskoski

Nasinneula Tower, Finland

Näsinneula Tower är ett observationstorn, beläget i Tampere vid sjön Näsijärvi. Det byggdes 1970-71 och med sina räknas som Nordens högsta observationstorn med sina 167,9 meter.

Men eftersom vi inte tar med radiomaster i beräkningen så har vi bara mätt denna byggnad upp till restaurangen och hit är det 124 meter.

Supersnabba hissar
Värt att notera är att Näsinneula tower har Finlands snabbaste hissar. Från marken upp till toppen tar det 27 sekunder, med en maxhastighet på 6 meter per sekund (20 ft/sekund). Hissen kan ta maximalt 15 människor.

4. Amtssygehuset i Herlev, (Dansk flagga)
120 m, 1976 (flagga: Dansk)

Danmarks högsta byggnad

Herlev Hospital (fd Amtssygehuset i Herlev) är faktiskt ett av de högsta sjukhusen i världen. Innan Turning Torso, dvs mellan 1976 och 2003 så var det den högsta byggnaden i Skandinavien.

Herlev Hospital är ett av de fyra sjukhusen i Köpenhamn som tar sig an akuta behandlingar och som har en akutmottagning som är dygnet runt öppet. Under 2007 så blev ‘amterne’ (kommuner) utbytta mot regioner och det var då man skiftade namn på sjukhuset från Amtssygehuset i Herlev Hospital. Man blev samtidigt en del av den nya ‘Region Hovedstaden’.

Historik för Amtssygehuset i Herlev

Bygget av sjukhuset varade i tio år (1967-1976) och 1500 byggnadsarbetare var involverade. Under denna tidpunkt så var det Skandinaviens största byggnadsarbetsplats.

Denna byggnad var kantad av skandaler, då utgiftern var fem gånger högre än budgeterat. Under 1976 så kunde dock Herlev Hospital slå upp dörrarna för de första patienterna.

5. Uppsala domkyrka, Uppsala (flagga: Sverige)
118.7 meter

uppsala domkyrka, en av nordens högsta byggnader

Uppsala Domkyrka är en av Sveriges äldsta kyrkor med rötter från år 1273. Denna katedral i typisk gotisk stil är domkyrka i Uppsala stift och rikshelgedom för Svenska Kyrkan. Tillsammans med Nidaros domkirke i Trondheim är det Nordeuropas till ytan största kyrka. Varje år besöks denna byggnad av drygt 500 000 människor.

Vill du veta mer?
Läs resten av historien bakom Uppsala Domkyrka.

6. Kista Science Tower, Stockholm
117,2 meter (flagga: Sverige)

en av nordens högsta byggnader, kista science tower

Kista Science Tower grundades 2003 och är ett komplexet bestående utav av sex byggnader.
Här finns huvudsakligen affärslokaler och kontor av varierande storlek och inriktning. Den totala kontorsytan är 43 000 m².

Vill du veta mer om Kista Science Tower?
Här har du mer info.

7. Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo, 1990, Norge
117 meter. (flagga: Norsk)
Arkitekt: Pedersen og Krognes

8. Sankta Klara Kyrka,
116 meter.

st klara kyrka, en av de högsta i skandinavien

Denna kyrka som är Sveriges 5:e högsta byggnad grundades år 1590. S:ta Clara kyrka eller Klara kyrka som den ofta kallas är antagligen Stockholm innerstads mest centralt belägna kyrka.

För mer information om Klara kyrka, gå hit.

9. Posthuset (tidigare Postgirobygget)
110 meter.

Norges högsta byggnad, Posthuset i Oslo

Posthuset i Oslo, tidigare kallat ‘Postgirobygget’, är en kontorsbyggnad på Biskop Gunnerus’ gate i Oslo. Kanske inte helt oväntat så fungerar kontoret som huvudbyggnad för norska posten.

Historik för Posthuset i Oslo

Byggnaden blev uppförd 1975 av arkitekt Rolf Krognes. Från början var byggnaden bara 80 meter hög med 19 etager. När den senare stod färdig i dess nuvarande form, 1986, så blev den 117 meter hög och Norges högsta byggnad. Detta varade dock inte så länge, snart blev grannbyggnaden Oslo Plaza uppförd vilket var något högre.

Under 2001 så köpte Entra Eiendom Posthuset i Norge för 530 miljoner NOK. Många har klagat på att byggnaden är ful och pinsam för Oslo. ‘Låt det bli en nationell mission att få riva Postgirobygget, uttalade den nyutnämnde miljöministern Sissel Rønbeck under 1986.

10. Linköpings Domkyrka
107 meter

Mer om denna byggnad under Linköping Domkyrka, Sveriges högsta byggnader.

Annan kuriosa om byggnader
-Världens 7 underverk
-Världens 10 högsta byggnader
-Sveriges 10 högsta byggnader

En sida av Corporate Classifieds AB