Lokaler i Göteborg: Nybyggnader & prisläge

Sveriges näst största stad har ungefär en halv miljon invånare och ett starkt näringsliv. Vad gäller fastighetsinvesteringar rankas Göteborg enligt NAI Svefa Analys Nr1/2010 som Sveriges fjärde främsta stad för fastighetsinvesteringar.

De viktigaste branscherna i Göteborgsregionen står för över 60% av regionens ekonomi och är utbildning, vård och omsorg som utgör mer än 25%. På andra plats kommer företagstjänster med 10% följt av partihandel, transportmedelsindustri, transporter och resor samt byggverksamhet.

Populära områden att hyra lokal i Göteborg

Guldheden, Olivedal, Masthugget, Johanneberg, Landala, Annedal, Haga, Lindholmen, Lundbystrand, Vasastaden, Lorensberg, Gårda, Inom Vallgraven och Nordstaden.

Göteborgs främsta fastighetsägare

Kommersiella hyresfastigheter
De främsta aktörerna på marknaden för kommersiella fastigheter i Göteborg är Diligentia, Eklandia, Lundbergs, Vasakronan och Wallenstam.

Under 2008 och större delen av 2009 har marknaden för kommersiella fastigheter i Göteborg varit i stort sett obefintlig men under slutet av 2009 och första delen av 2010 har det sett ljusare ut och ett antal stora affärer har genomförts.

Industri- & lagerfastigheter

De mest efterfrågade lägena för industrilokaler i Göteborg är längs Söderleden samt E6 norrut där Backa, Bäckbol och Tagene ligger. Längs den södra delen av E6 ligger Gullbergsvass, Marieholm och Hamnarna på Hisingen som även de är efterfrågade lägen för lagerlokaler och industriverksamhet i Göteborg.

Specialfastigheter i Göteborg

Den största ägaren av specialfastigheter i Göteborg är Göteborgs kommun. Andra stora ägare av specialfastigheter i Göteborg är Akademiska Hus, Chalmersfastigheter, Vasakronan och Västfastigheter.

Prisläget för lokaler i Göteborg

För en kontorslokal med AA-läge i Göteborg får man betala 1 500-2 350 kr/kvm/år. För en butikslokal med motsvarande läge får man betala 4 000-8 500 kr/kvm/år och en industrilokal med A-läge 450-900 kr/kvm/år (NAI Svefa Analys nr1/2010).

Planerade byggprojekt och nybyggnationer i Göteborg

I Olofstorp, 1,5 mil utanför Göteborg har NCC Construction på uppdrag av Västfastigheter påbörjat byggandet av en rättspsykiatrisk anläggning med ett ordervärde på ungefär en halv miljard SEK.

Det är inom hotellbranschen som ”det händer” i Göteborg. Förutom ett antal stora transaktioner byggs det även. Bland annat skall det gamla Centralposthuset intill Centralstationen omvandlas till hotell med 550 rum. Dessutom har Hotel Gothia Towers fått tillstånd att bygga ett tredje torn med plats för 500 rum.

Hyra lokal i Göteborg?

Läs mer om vad du ska tänka på innan du ska hyra lokal i Göteborg.

Eller sök direkt bland 100-tals butikslokaler i Göteborg, ett stort utbud av lediga kontorslokaler i Göteborg, kontorshotell eller industrilokaler i Göteborg.

En sida av Corporate Classifieds AB