Säkra en lokal

Attraktiva lokaler för uthyrning kan gå snabbt. Om du är intresserad av en speciell lokal att hyra så bör du överväga att lägga ut en deposition så snabbt det går. Läs nedan om de viktigaste sakerna att tänka på när du vill säkra en lokal:

 • Referenser
 • Deposition för lokalen
 • Referenser

  Eftersom hyresvärdar vill skydda sina lokaler så är det nödvändigt att ’kontrollera’ alla potentiella hyresgäster innan dem flyttar in. Denna kontroll av referenser och andra saker sköts normalt av fastighetsmäklaren. I de flesta fall får du betala en liten administrativ avgift för att slutföra det pappersarbete och kontrollsystem som måste genomgås innan du kan godkännas. Denna avgift är normalt inte återbetalningsbar.

  Om du misslyckas att gå igenom referenskontrollen så får du förmodligen inte tillbaka några pengar. Kontrollera därför först med dina referenser innan du går vidare och gör en första inbetalning. Om dina referenser ger dig eller ditt företag godkänt och du inte har någon betalningsanmärkning så kan du gå vidare till nästa steg och bestämma inflyttningsdatum och därefter signera hyresavtalet.

  Referenser och bakgrundskontroll inkluderar normalt
  ∙ Tidigare hyresvärdar. Du måste normalt berätta var du eller ditt företag har uppehållit er de senaste åren. Är det ett nytt företag och ni saknar betalningsanmärkning så brukar det gå bra ändå.
  ∙ En kreditprövning sker för att säkerställa att du inte har några utestående skulder eller betalningsanmärkningar.
  ∙ Ett utdrag eller skriftligt godkännande från din bank att du är kreditvärdig.

  Ifall hyresvärden eller fastighetsmäklaren upplever dig som en riskabel hyresgäst pga. betalningsanmärkning eller liknande så kan det gå att ordna ändå med hjälp av en >>borgenär.
  En borgenär kan krävas på pengar och avgifter för att gå in och täcka månader där du misslyckas att >>betala hyran i tid.

  Depositionen

  En deposition är den summa som betalas till en hyresvärd för att skydda mot skador på byggnaden eller dess inventarier sker under eller efter hyrestiden.

  ∙ Normalt så är en deposition på mellan en och två månaders hyra.
  ∙ Om du återlämnar fastigheten eller inventarier i precis samma skick som när du flyttade in så kommer du att få tillbaka hela depositionen. Mindre slitage på möbler och övriga inventarier bör hyresvärden acceptera, så länge ingenting är skadat eller förstört. Som hyresgäst får du normalt ingen ränta på din deposition. Notera att depositionen inte ska förväxlas med den första månadens hyra vilken också skall betalas i förskott.
  Nästa sida (Gå igenom inventarier)
  Föregående sida (Tips inför visningen!)

  En sida av Corporate Classifieds AB