Innan du hyr lokal

Bestäm grunderna

Innan Du börjar söka efter lokaler att hyra, gör klart vad du har för behov och önskemål. Hyresfastigheter går normalt mycket snabbare ut från marknaden än fastigheter till salu.

Om du har klara kriterier för din nya lokal så kan du snabbt bestämma vad som är rätt för dig.

Område

Många företag väljer att hyra lokal innan dem flyttar till ett visst område. Detta framför allt för att lära sig mer om det nya området och få en känsla för omgivningen. Om detta stämmer för dig så rekommenderar vi att Du undersöker fakta kring ditt nya område att förlägga verksamheten, såsom:

  • Lokal transport och parkeringsmöjligheter?
  • Närhet till kunder och partners?
  • Närhet till diverse bekvämligheter, fritidsaktiviteter och restauranger?
  • Liknande företag i närheten?
  • Image, status och profilering?

Typ av fastighet

Det finns många typer av lokaler i Sverige att välja mellan; kontorshotell, kontorslokaler, butikslokaler, industrilokaler eller lagerlokaler för att nämna några. Tänk ut vilken eller vilka typer som kan passar dig bäst innan du går vidare.

Skick på fastigheten

Ska den vara möblerad eller omöblerad?
Vill du ha din nya fastighet möblerad eller omöblerad? Här är några av sakerna som du bör tänka på innan du tar detta beslut.

Kostnad för möblerad lokal
I verkligheten så är det inte så stor kostnadsskillnad mellan en möblerad eller omöblerad lokal. Det kan därför vara värt det att hålla ögonen öppna.

Besvär
Om du inte är säker på hur länge du behöver lokalen och det inte finns några möbler nu så är det ofta bäst att hitta en möblerad fastighet. Detta sparar dig i alla fall mycket huvudbry som du kan ägna åt annat.

Risk
Ifall du och dina arbetskolleger är lite slarviga och gärna har fester i lokalen och du inte vill riskera att ta hand om någon annans möbler så kan det vara läge att ta en omöblerad lokal och sedan möblera den med begagnade möbler. Annars så riskerar du att förlora depositionen för fastigheten.

Smak
Det är inte alltid som hyresvärden har samma smak gällande inredning som du har. Om du vill att kontoret, butiken eller lokalen skall kännas som din egen så kan det vara bra att satsa på en omöblerad lokal.

Funktionalitet
Tänk på hur du vill använda utrymmet. Vill du helst ha ett extra rum eller vill du att vad som nu är ett kontor skall bli en klädvårdsrum? Behöver du kanske färre stolar och fler hyllor, eller tvärtom kanske? Allt detta kan påverka ditt val mellan omöblerad och delvis möblerad lokal.

Din budget för ny lokal

Bestäm dig för en budget innan du tittar på lokaler att hyra och håll dig till den. Fastighetsmäklare kommer alltid att försöka få dig att hyra en bättre lokal än du har råd med. Motstå frestelsen eller var säker på dina möjligheter att förhandla.

Andra kostnader att beakta
Det finns även en rad andra kostnader förenade med lokaler.

Olika räkningar
El och gasräkningar kommer att betalas av dig. Vatten betalas oftast utav ägaren. Fråga din fastighetsmäklare eller hyresvärd om dem kan presentera dessa kostnader för dig.

Serviceavgifter
Om du delar reception eller byggnad med andra företag så kan det finnas serviceavgifter att betala. Medan vissa hyresvärdar inkluderar detta i hyran så finns det stor möjlighet att det är en extra kostnad. Kolla med fastighetsmäklaren eller hyresvärden innan du flyttar in.

Försäkring
Du är själv ansvarig för datorer, möbler och liknande. Så se till att skaffa en försäkring direkt för att skydda mot inbrott och skadegörelse.

Städning
Om du vill minimera risken för att förlora din deposit på grund av onormal användning så kan det vara bra att betala för städning av lokalen. Att alltid ha lokalen ren ger samtidigt bättre intryck för kunder.

Nästa sida

En sida av Corporate Classifieds AB